Masło Orzechowe Czyli Natura Zdrowia
Masło orzechowe jest dodatkiem coraz częściej zastępującym Nutellę. Używają go zarówno osoby prowadzące przeciętny tryb życia, jak i sportowcy. Jakie ma właściwości? Czy masło orzechowe jest zdrowe, a może jedynie na takie się je lansuje?
Z czego zrobione jest masło orzechowe?
Masło orzechowe to nic innego jak produkt powstały w wyniku prażenia orzeszków ziemnych. W niektórych przypadkach występują one pod nazwą orzechy arachidowe – nie warto dać się zmylić. Zależnie od poszczególnych producentów, w maśle orzechowym znajdziemy też dodatek soli, cukru, oleju palmowego.
Dlaczego masło orzechowe jest zdrowe?
Choć masło orzechowe odznacza się wysoką zawartością tłuszczu i relatywnie wysoką kalorycznością, uważane jest za zdrowe. Dzieje się tak z uwagi na to, że w jego składzie znajdziemy:
– spore ilości białek roślinnych (przydatne w szczególności dla osób, które wykluczyły mięso ze swojej diety oraz tych, które spożywają go niewiele)
– zdrowe tłuszcze (korzystne w profilaktyce miażdżycy, potrzebne do regulowania wytwarzania hormonów – efekt pożądany zwłaszcza przez osoby trenujące, będące na redukcji)
– pełną gamę witamin z grupy B
– wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, sód, miedź
– witaminy A, D, E, K i C
– kwas foliowy
– błonnik i fitosterole
Wysokiej jakości masła orzechowe są prawdziwą bombą odżywczą, która dostarcza solidnej dawki mikroelementów i witamin. Wiele osób ceni sobie jego działanie w poprawie kondycji włosów, skóry i paznokci. Ponadto, dodając je do swojej diety, możemy liczyć na uzyskanie efektów takich jak przy spożywaniu orzechów. Regularne używanie masła orzechowego w kuchni to poprawa funkcjonowania układu nerwowego i koncentracji.
Badania wykazały, że jego codzienne spożycie w niewielkich ilościach, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia o 50%. Znajdziemy w nim tryptofan, który poprawi jakość naszego snu, a także samopoczucie. Nie należy zapominać o działaniu antyoksydacyjnym, spowalniającym procesy starzenia się i degeneracji komórek, korzystnym działaniu w profilaktyce chorób piersi, anemii, wspomaganiu układu odpornościowego.
Dzięki zawartości błonnika w produkcie, możemy liczyć na usprawnienie pracy naszych jelit, toteż spożywanie masła orzechowego nie jest zabronione nawet podczas odchudzania.
Masło orzechowe – super food
Masło orzechowe bez wątpienia można zaliczyć do produktów z grupy super food. W niewielkiej (wprawdzie dość kalorycznej) porcji, jesteśmy w stanie dostarczyć swojemu organizmowi znacznej części jego dziennego zapotrzebowania na poszczególne witaminy. Dla wielu osób, jedzenie masła orzechowego do omleta, na kanapce, z lodami, czy w koktajlu jest jedyną okazją na uzupełnienie witamin, których nie mają w swoim jadłospisie. Produkt ten stanowi alternatywę dla zajadania się orzechami w stałej postaci (choć miłośnicy chrupania mogą sięgnąć po produkt z kawałkami orzechów). Zdrowotne właściwości orzechów są znane od lat, a dziś możemy korzystać z nich w bardziej przyjaznej – nawet dzieciom – formie.
Jak wybrać masło orzechowe?
Przy wyborze masła orzechowego powinniśmy kierować się przede wszystkim składem. Na sklepowych półkach znajdziemy bardzo zróżnicowane jakościowo produkty, toteż swoją uwagę warto kierować na produkty bio i sklepy ze zdrową żywnością. Idealne masło orzechowe to takie, które ma jak najwięcej orzechów. Natychmiast powinniśmy odrzucić produkty, w których znajduje się mniej niż 90% orzechów. Kolejną zasadą będzie: im mniej oleju palmowego, soli i cukru – tym lepiej. W kupowanym maśle orzechowym nie powinno znaleźć się nic oprócz wymienionych dotychczas składników, jeśli jest inaczej – znajdź inny produkt.
Na rynku możemy spotkać masła orzechowe bez oleju palmowego, co jest niezwykle korzystne, bowiem otrzymujemy wtedy jedynie zdrowe tłuszcze – bez dodatku szkodliwych tłuszczy trans. Coraz częściej pojawiają się też masła ze zwiększoną zawartością białka.
Spożywając masło orzechowe pamiętaj, by uzupełniać kwasy Omega – 3, bowiem stosunek Omega – 6 do Omega – 3 w naszych dietach i maśle orzechowym jest niekorzystny i warto go zbilansować.